Fred Lennartz: Je moet je eigen kansen creëren

Brigitte Snels 14-12-2023
327 keer bekeken {0} reacties

Fred Lennartz werkte al 1,5 gedetacheerd bij Omgevingsdienst Zuid-Limburg toen hij de mogelijkheid kreeg om in vaste dienst te komen. Hij zag bij de Omgevingsdienst meer kansen dan bij zijn toenmalige werkgever en dus maakte hij de overstap.

Inmiddels is Fred alweer drie jaar in dienst. Hij is verantwoordelijk voor de werkverdeling van het cluster Bodem en is coördinator van de combi-adviezen.

Kansen

De afwisseling in zijn werkzaamheden vindt Fred een van de interessantste aspecten van zijn werk. Ook is het volgens hem fijn dat hij, zoals hij dat zelf zegt, geestelijk uitgedaagd wordt. “Je moet nadenken over wat je doet, dat vind ik wel prettig.”

Fred omschrijft Omgevingsdienst Zuid-Limburg als een organisatie waarbij heel veel mogelijk is. “Maar je moet je eigen kansen creëren”, vertelt hij. “Het is niet zo dat men hier met een gouden dienblad komt en vraagt of je optie A, B of C wil.”

Opleiding

Zelf houdt Fred al ruim 24 jaar bezig met het thema Bodem. Milieu noemt hij met recht zijn passie. Hij volgde de studie Chemische Technologie aan de hts en rondde daarna de post-hbo-opleiding Milieutechnologie af. “Ik ben er even tussenuit geweest en heb wat gedaan op het gebied van ICT, maar daar werd ik niet gelukkig van. Van de werkzaamheden die ik nu bij Omgevingsdienst Zuid-Limburg doe, krijg ik energie.”

Combi-adviezen

Een deel van die werkzaamheden heeft Fred zelf gecreëerd. De combi-adviezen komen uit zijn koker. Als een gemeente plannen heeft voor woningbouw of industrie, vraagt ze voor alle mileuthema’s een advies. Fred zet vervolgens zaken uit bij collega’s en krijgt dan per thema een advies. Hij maakt uiteindelijk één combinatie-advies van al die verschillende adviezen. “Voordat ik er was, gaf iedereen separaat advies. Een gemeente kreeg dan vijf of zes adviezen. Soms stonden daar zelfs tegenstrijdigheden in. Ik heb toen gezegd: ‘dat is niet zo klantvriendelijk, we moeten gewoon één advies geven.’”

Begrijpelijke taal

De gemeenten zijn blij met die verandering. Vooral omdat ze door het combi-advies ook één aanspreekpunt hebben. “Dat aanspreekpunt ben ik en ik verwijs door als dat nodig is. Voor de gemeenten is dat veel prettiger”, legt Fred uit. Naast dat de adviezen nu gebundeld zijn, vindt Fred ook de leesbaarheid van zijn product belangrijk. Hij begrijpt dat niet iedereen even diep in de materie zit en dat niet alle informatie in een advies als algemeen bekend mag worden beschouwd. “Ik wil zo min mogelijk afkortingen gebruiken en vaktermen moeten worden uitgelegd. Veel mensen zijn erg enthousiast over hun vakgebied, die moeten soms afgeremd worden. Anders krijg je meerdere pagina’s advies die moeilijk te lezen zijn voor een leek.”

Reacties op advies

Een advies geven is één, maar wat wordt er uiteindelijk mee gedaan? Dat is wisselend, legt Fred uit. Sommige mensen vertrouwen blind op de expertise van Fred en zijn collega’s, maar soms wordt er wat minder waarde gehecht aan het advies. “Dat moet je leren accepteren als je voor een overheidsorganisatie werkt: het is het college dat uiteindelijk beslist. Ik heb daar zelf geen moeite mee, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat wat lastiger vinden. Ik merk wel dat je door goede opdrachten te leveren steeds vaker het vertrouwen krijgt. Dat is heel prettig.”

Afbeeldingen

 

 

E: info@odzl.nl
T: (043) 389 73 30
Postbus 5700, 6202 MA Maastricht

Bezoekadres:
Limburglaan 10, Maastricht

 

 

Privacy en Proclaimer 

 

Cookie-instellingen