De formule voor het slagen van vergunningsprocedures: vertrouwen winnen

19-07-2024
{0} reacties

In april dit jaar is de vergunningsprocedure voor Haven Stein B.V., onderdeel van het bedrijf L'Ortye, afgerond. De bijzonderheid van dit project is dat het zes jaar heeft geduurd om alles af te ronden. Sven Scheijen vertelt over dit bijzondere project.

Het proces
Een vergunningverlener constateerde dat er een nieuwe vergunning moest worden verleend aan Haven Stein B.V. Dit had vooral te maken met de geluidsuitstralingen die correct moesten worden vastgelegd. Door veel veranderingen in de wet- en regelgeving destijds, voldeden de woningen die er al lagen niet aan de grenswaardes voor geluid. Het bestemmingsplan werd omgegooid om alles kloppend te krijgen, hier ging lange tijd overheen. In 2022 kreeg de omgevingsdienst uiteindelijk groen licht om te beginnen met het verlenen van vergunningen voor het thema geluid.

Vertrouwen
Sven legt uit dat vanuit beide partijen een gevoel van lichtelijke wantrouwen heerste. "Door te laten zien dat we echt met de opdrachtgever meedenken maar wel de wettelijke kaders hanteren, hebben we een sterke vertrouwensband opgebouwd. Dat maakt dit project erg bijzonder", legt Sven uit. Zo initieert de opdrachtgever enkele grote dingen die vanuit wettelijke kaders niet mogelijk zijn. "Wij hebben toen uitgelegd dat wat ze voor ogen hebben om bepaalde redenen niet gaat, maar hebben daarna meegedacht hoe we iets kunnen realiseren wat wel mag en kan", vertelt Sven. Door duidelijk aan te geven en te beargumenteren wat de opdrachtgever allemaal moest vastleggen, zijn er nooit discussies ontstaan met de omgeving, ook dat zorgt voor vertrouwen.

Strakker handhaven
"Als we dit project evalueren zijn er een aantal zaken die we hebben geleerd. Volgende keer zitten we feller op het geluidsaspect en doorgronden we meer hoe we het goed gaan aanpakken", legt Sven uit. "Maar dat is altijd achteraf. Het team en ik zijn trots dat we het zo hebben aangepakt. We zijn eerlijk en transparant geweest in alle opzichten, ik ben blij dat we deze band hebben opgebouwd", vertelt Sven trots. Een mooi project!

Afbeeldingen

 

 

E: info@odzl.nl
T: (043) 389 73 30
Postbus 5700, 6202 MA Maastricht

Bezoekadres:
Limburglaan 10, Maastricht

 

 

Privacy en Proclaimer 

 

Cookie-instellingen