“Door het fungeren als DB-lid heb ik ervaren hoe belangrijk de inzet op VTH-taken is”

01-07-2024

Dat is de ervaring van Andries Houtakkers, wethouder in Sittard-Geleen en sinds twee jaar lid van het Dagelijks Bestuur van Omgevingsdienst Zuid-Limburg.

Hij is portefeuillehouder juridische zaken, privacy beleid, informatiebeheer en archief. Hij vertelt over zijn ervaringen binnen de omgevingsdienst.

Dagelijks Bestuur
Het DB van de omgevingsdienst bestaat uit een klein groepje bestuurders. Houtakkers omschrijft de sfeer als prettig en geeft aan dat er altijd efficiënt vergaderd wordt. De stukken worden op een goede manier gepresenteerd en iedereen neemt de taken serieus. “Het fungeren als DB-lid heeft veel leuke aspecten. Het is anders dan mijn dagelijkse werk, dat maakt het interessant”,  legt Houtakkers uit. Hij vult aan: “daarnaast heb ik ervaren hoe ontzettend belangrijk VTH-taken zijn. Van buitenaf ervaar je veel minder wat er allemaal bij komt kijken.”

Over de omgevingsdienst
Iedere gemeente heeft basistaken en een aantal plustaken uitbesteed aan de omgevingsdienst, zo ook de gemeente Sittard-Geleen. “De omgevingsdienst heeft veel kennis en kunde in huis, het heeft een stevige omvang en de samenwerking is erg prettig, dat is een plezierige manier van werken”,  vertelt de wethouder. Hij legt uit dat de gemeente profijt heeft van de goede relatie; zo kan de gemeente de taken met betrekking tot bodem en milieu op een goede en adequate wijze behartigen.

Toekomst
“Het succes van de omgevingsdienst ligt in het borgen van de goede interne relaties en het werken aan een sterke externe relatie, dat doen ze in mijn ogen erg sterk”,  legt Houtakkers uit. Volgens hem ligt de uitdaging bij het blijven vinden van goede medewerkers, maar daarnaast ook de juiste omvang behouden om efficiënt te werken. “Maar uitdagingen houden je scherp en heb je nodig om te groeien”,  lacht Houtakkers.

Houtakkers hoopt voor de toekomst dat de omgevingsdienst erin slaagt om te voldoen aan de robuustheidseisen die het ministerie stelt. “En dan niet de minimum eis, maar dat de dienst echt in positie komt om zo te laten zien wat ze allemaal kunnen, dan gaan ze echt uitblinken”, vertelt Houtakkers overtuigend.

Afbeeldingen

 

 

E: info@odzl.nl
T: (043) 389 73 30
Postbus 5700, 6202 MA Maastricht

Bezoekadres:
Limburglaan 10, Maastricht

 

 

Privacy en Proclaimer 

 

Cookie-instellingen