OD Zuid-Limburg nauw betrokken bij stikstofreductie Rockwool

13-05-2024

Sinds november 2023 is de OD Zuid-Limburg samen met EZK betrokken bij de maatwerkaanpak ‘piekbelasters industrie’ bij Rockwool voor wat betreft hun plannen om de stikstof uitstoot te reduceren.

Door het ministerie wordt gewerkt aan het ter beschikking stellen van subsidies teneinde deze bovenwettelijke reductie mogelijk te maken. Roel Henderickx vertelt over de nauwe samenwerking tussen diverse partijen in dit project.

Reductie
Door verschillende hulpmiddelen anders in te zetten, wil Rockwool hun stikstof uitstoot verminderen. Zo wordt aan de voorkant al gezorgd voor reductie. Klinkt makkelijker dan dat het is. “Een intensief project, maar een leuke uitdaging”, lacht Roel. De subsidie moet namelijk op de juiste manier worden ingezet. Daarnaast moet de onderneming allereerst nog een besluit nemen aangaande de benodigde (aanzienlijke) investering waarvoor de hele lijn een tijd moet worden stilgelegd om ingrijpend verbouwd te worden. “Medio 2026 is er naar verwachting echt verschil te merken”, vertelt Roel.

Rol van de OD Zuid-Limburg
Iedere veertien dagen zitten medewerkers van de OD Zuid-Limburg en andere overheidsvertegenwoordigers om tafel met Rockwool, de omgevingsdienst is een belangrijke partner in dit project. De dienst heeft de expertise in huis om te kunnen bepalen of de milieuwinst op alle fronten wordt gehaald met de plannen. Daarnaast beoordeelt de omgevingsdienst welke vergunningen er nodig zijn. Tevens verstrekken zij namens de Provincie Limburg zelf de omgevingsvergunningen voor dit project. De samenwerking met Rockwool omschrijft Roel als positief.

Uitdaging
Er komt veel kijken bij casussen zoals deze. Zo is het de uitdaging om een oplossing te vinden voor reductie die maximaal resultaat biedt, maar niet ten kosten gaat van andere milieuaspecten. De alternatieve hulpstoffen moeten goed hergebruik van producten in de toekomst niet in de weg staan, want preventie van meer afvalverwerking is ook een belangrijk aandachtspunt. “Het is belangrijk dat we niet met oogkleppen op te werk gaan, maar het groter geheel in vizier houden. Alle milieubelangen nemen wij mee in onze adviezen, duurzaamheid is een groot thema hierin”,  legt Roel uit.

Flexibiliteit
Alle partijen tonen veel flexibiliteit om dit tot een succes te maken. Roel geeft aan dat hij het positief vindt dat Rockwool inzet op stikstofreductie, terwijl het bedrijf ook nog andere omvangrijke en voor het milieu belangrijke projecten heeft lopen. Daarnaast kaart Roel de flexibiliteit van de OD Zuid-Limburg aan, er wordt in de organisatie proactief te werk gegaan door stappen vooruit te denken om zaken voor te zijn. “We lopen graag een stap extra om alles gerealiseerd te krijgen, dat gaat ons tot nu toe goed af”, vertelt Roel tevreden.

 

Afbeeldingen

 

 

E: info@odzl.nl
T: (043) 389 73 30
Postbus 5700, 6202 MA Maastricht

Bezoekadres:
Limburglaan 10, Maastricht

 

 

Privacy en Proclaimer 

 

Cookie-instellingen