Vorig jaar werd hij portefeuillehouder Toezicht en Milieu en in dat verband is hij algemeen bestuurslid bij de omgevingsdienst RUD Zuid-Limburg. “De kennis en expertise van de RUD zijn een groot voordeel.”
De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een deel van de VTH-taken bij de RUD Zuid-Limburg belegd. Dauven is daar erg tevreden mee, omdat de gemeente op die manier gemakkelijk specialistische kennis in huis kan halen wanneer die nodig is.
Expertise
“De kennis en kunde die de RUD Zuid-Limburg in huis heeft, kunnen wij zelf onmogelijk in huis halen. Door met verschillende gemeenten samen te werken, kunnen we gebruik maken van elkaars specialisme”, vertelt Dauven. Volgens hem is zijn gemeente te klein om op elk onderdeel zelf een deskundige in dienst te nemen. Hij sluit als algemeen bestuurslid van de omgevingsdienst aan bij de AB-vergaderingen. Daar kan hij de vragen stellen die in Valkenburg aan de Geul spelen met betrekking tot de dienstverlenging die de RUD voor de gemeente uitvoert.
Als voorbeeld noemt Dauven een onderwerp dat onlangs de revue passeerde in de rondvraag bij een vergadering van het college. Het was opgevallen dat op veel landerijen de onkruidbestrijder glyfosaat werd gebruikt. Dat leidde tot de vraag: hoe zit het met de regelgeving rondom deze onkruidbestrijder en het toepassen daarvan? “Als we dat zelf hadden moeten uitzoeken, dan hadden we daar ofwel een gespecialiseerd bureau voor moeten vragen of een ambtenaar zijn of haar beperkte tijd voor moeten laten vrijmaken. Nu heb ik iemand binnen de RUD gemaild en binnen een dag had ik antwoord op de vraag. Dat is natuurlijk heel snel.”
Stikstof
Dauven denkt dat de kennis en expertise die de omgevingsdienst biedt in de toekomst nog belangrijker wordt voor gemeenten. Valkenburg aan de Geul ligt te midden van Natura 2000-gebieden. Volgens de wethouder heeft dat veel voordelen, want het maakt de gemeente tot een aantrekkelijke, toeristische trekpleister. Toch brengt het ook uitdagingen met zich mee. De regelgeving met betrekking tot stikstof is rondom Natura 2000-gebieden een stuk strenger. “Als we een woningbouwopgave hebben, kunnen we beperkt worden door stikstofregels”, legt Dauven uit. “Het wordt steeds belangrijk om te weten wat wel en niet mag binnen de gemeente. Het is fijn om de RUD dan te kunnen raadplegen.”
Soms had Dauven wel gewild dat Valkenburg aan de Geul zelf over alle expertise kon beschikken. Dan kan de gemeente immers helemaal zelf bepalen wat er gebeurt. “Je ziet af en toe ook binnen de RUD dat de wet van de grote getallen geldt. Als kleine gemeente moet ik dan accepteren dat er meer controles plaatsvinden in de grotere buurtgemeenten”, legt hij uit. Maar eerlijk is eerlijk: Dauven beseft dat het bundelen van de krachten uiteindelijk meer oplevert. “Als we zelf deskundigen zouden inhuren, dan zie je dat grotere gemeenten weer een andere salarisschaal kunnen aanbieden. Het inhuren van deskundigen betekent vaak een grote kostenpost, zeker voor kleinere gemeenten. Ik ben ook wethouder Financiën en vind het belangrijk dat we waarde voor ons geld krijgen. Dat gevoel heb ik bij de RUD zeer zeker.”
Schaalvoordeel
Buiten de deskundigheid ziet Dauven meer voordelen van de samenwerking binnen de RUD. Hij noemt ook de omvangrijke schaal van de omgevingsdienst een pré. “Stel wij nemen zelf een milieudeskundige in dienst, dan moet die keuzes maken in welke controles uitgevoerd kunnen worden. Door de samenwerking binnen de RUD is het mogelijk dat we meer controles laten uitvoeren.”
Die omvangrijke schaal mag wat Dauven betreft nog wat verder worden uitgebreid. Hij voelt wel wat voor het samenvoegen van omgevingsdiensten RUD Zuid-Limburg en RUD Limburg-Noord. “Dan ben je op nog grotere schaal bezig. Met het oog op de krappe arbeidsmarkt is dat niet verkeerd. De Provincie hoeft dan ook maar toezicht te houden op één omgevingsdienst.” Of dat er daadwerkelijk van gaat komen, moet de toekomst uitwijzen. Al heeft Dauven ook al nagedacht over het startmoment. “Misschien is de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 wel een heel natuurlijk moment voor een samenvoeging.”